Wat zijn de voordelen van knuffelen met je baby? – Baby Brezza NL
Deze maand 50 euro bundelkorting op de Formula Pro Advanced + Bottle Washer Pro!

Wat zijn de voordelen van knuffelen met je baby?

Als ouder zul je de eerste keer dat je je baby knuffelde waarschijnlijk nooit vergeten. Het is een unieke herinnering die je voor altijd zult koesteren.

Knuffelen met je kindje is niet alleen maar fijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ook veel voordelen heeft voor de ontwikkeling van een kind.

De voordelen van het knuffelen van je baby

Knuffelen van een baby bevordert de hersenontwikkeling

Een van de grootste voordelen van het knuffelen van je baby is het effect op de hersenontwikkeling. Hersenontwikkeling en nieuwe dingen leren vinden plaats wanneer verbindingen worden gevormd tussen hersencellen. Baby's worden geboren met zeer weinig van deze verbindingen, maar met een enorm potentieel om ze snel te vormen vanwege hun neurale plasticiteit. De manier waarop het knuffelen van een baby de hersenen beïnvloedt, kan een grote rol spelen in de vroege ontwikkeling.

Wanneer baby's nieuwe informatie opnemen door prikkels via hun zintuigen te absorberen, worden deze verbindingen in een versneld tempo gevormd. Zo zal iedere aanraking van de huid van de baby een groot deel van de hersenen stimuleren en extra verbindingen opwekken, wat leidt tot een meer ontwikkelde hersenstructuur. Dit betekent dat het knuffelen van een baby een goede manier is om deze verbindingen te stimuleren en te versnellen.

Knuffelen van een baby vermindert stresshormonen

Tijdens stressmomenten worden hormonen zoals adrenaline en cortisol door het lichaam vrijgegeven. Omdat baby's hun emoties nog niet kunnen reguleren, kunnen deze chemische reacties op stress aanhouden en negatieve effecten hebben op hun gezondheid. Verhoogde niveaus van oxytocine door het knuffelen van een baby verminderen deze stresshormonen, waardoor al hun systemen kalmeren en gevoelens van geluk worden bevorderd. Dit betekent dat je baby door te knuffelen meer positieve emoties ervaart en minder last heeft van de negatieve effecten van stressmomenten.

Knuffelen verhoogt de melkproductie

De kalmerende voordelen van het knuffelen van een baby beïnvloeden niet alleen je baby, maar ook jou! Het knuffelen van een baby kan je lichaam en geest helpen ontspannen en stress te bestrijden. En dat is gunstig want stress kan je melkproductie verminderen. Bovendien is oxytocine een van de belangrijkste hormonen voor het aanmaken van moedermelk.

Je kunt eventuele stress nog verder verminderen door het jezelf makkelijker te maken. Zo warm je met Baby Brezza's Safe + Smart Bottle Warmer je afgekolfde moedermelk snel, veilig en zonder verlies van voedingsstoffen op. Je krijgt vanzelf een seintje op je telefoon wanneer het flesje klaar is. Ondertussen heb jij of je partner weer meer tijd om met jullie kindje te knuffelen.  

Knuffelen van een baby helpt de slaappatronen van een baby te reguleren

Voordat een baby leert communiceren door te praten, communiceert hij eerst fysiek. Het knuffelen van een baby laat een baby weten dat hij geliefd en veilig is. Ditzelfde gevoel van veiligheid helpt bij het ontwikkelen van een slaappatroon bij baby's. Het knuffelen van een baby is dus nog belangrijker dan je misschien denkt. Je baby huid-op-huid laten slapen houdt hem niet alleen warm, maar zorgt ook voor stabiliseren van de hartslag, ademhalings- en zuurstofsaturatieniveaus. Uiteraard is het ervoor zorgen dat hun fles warm is ook een belangrijke factor in het helpen van je baby om te slapen. Met Baby Brezza's Formula Pro Advanced kun je elke keer een perfect warme fles maken!

Knuffelen helpt je binden met je baby

Een van de belangrijkste voordelen van knuffelen is de band die het creëert tussen jou en je baby.

Vanaf het moment dat je je kind voor het eerst vasthoudt, vorm je een speciale band. Deze band wordt versterkt door knuffels. Daarmee vergroot je het vertrouwen en verminder je angst bij je baby. Regelmatig je baby knuffelen blijft deze band aanmoedigen en versterken.

Hoe vaak wordt het knuffelen van een baby aanbevolen?

Hoewel er geen duidelijke regel is over het precieze aantal knuffels dat een baby nodig heeft, raden experts 10-20 knuffels per dag aan in de eerste levensjaren van een baby. Er is een veelvoorkomend misverstand dat "te veel knuffels" een baby kunnen verwennen. Dit is gewoon niet waar, omdat baby's enorme hoeveelheden aandacht nodig hebben. Het is veilig om te zeggen dat het knuffelen van een baby zo vaak mogelijk moet gebeuren.

Wanneer beginnen baby's terug te knuffelen?

Je baby knuffelen is geweldig, maar er gaat niets boven de dag dat ze je terug knuffelen of zelfs zelf een knuffel initiëren. Baby's beginnen meestal tussen 16-18 maanden terug te knuffelen. Dit is wanneer ze meer onafhankelijk beginnen te worden, maar nog steeds die geruststelling nodig hebben dat mama en papa er voor hen zijn. Zolang je je baby blijft knuffelen, zullen de voordelen van knuffelen toenemen en zullen ze uiteindelijk beginnen terug te knuffelen!

Wat gebeurt er als je een baby niet knuffelt?

Talloze studies hebben de effecten onderzocht van het niet knuffelen van een kind tijdens de vroegste ontwikkelingsdagen. Een gebrek aan knuffels, of fysieke genegenheid in het algemeen, kan leiden tot belemmerde groei, ongereguleerd sociaal gedrag, onveilige hechtingsstijlen en vele andere negatieve effecten.

De voordelen van het knuffelen van je baby zijn bijna niet te meten. Ongeacht hun leeftijd, is het essentieel voor hun algehele ontwikkeling en welzijn om aan je kind over te brengen dat je er onvoorwaardelijk voor hen bent, en het knuffelen van een baby is een van de gemakkelijkste manieren om dit te laten zien.

Waarom is het belangrijk om je baby te knuffelen?

Het knuffelen van een baby bevordert emotionele groei, comfort en hersenontwikkeling. Babyknuffels vergroten de band met je kind, en de voordelen van knuffelen blijven groeien terwijl je kind zich veiliger en dichter bij je voelt.

Vinden baby's het fijn om geknuffeld te worden?

Ja! Baby's voelen zich gestimuleerd door huid-op-huid contact en worden enorm getroost door elke omhelzing. Het knuffelen van een baby is een gemakkelijke manier om een gezonde band te bevorderen en ervoor te zorgen dat ze zich veilig en verzorgd voelen. Knuffelen is ook goed voor ouders! Je zult je dichter bij je baby voelen elke keer dat je hem knuffelt.

Wat gebeurt er als je een baby knuffelt?

Bij het knuffelen van een baby wordt het stofje oxytocine vrijgegeven, wat ervoor zorgt dat zowel jij als de baby zich dichter bij elkaar voelen. Meer verbindingen worden gevormd in de hersenen van je baby door babyknuffels, en de band die je ervaart zal ervoor zorgen dat ze je nog meer vertrouwen. De voordelen van het knuffelen van je baby zijn ontelbaar!

Kun je een baby te veel knuffelen?

Nee, dat kan niet – de mythe dat je een baby te veel kunt knuffelen is ongegrond, en ouders zouden altijd de voordelen van knuffelen moeten vieren in plaats van zich zorgen te maken over het verwennen van hun kleintje. Het knuffelen van een baby verhoogt de vreugde, de band en het vertrouwen tussen ouder en kind!

Verzorging

← Volgende blog Vorige blog →