Moedermelk en flesvoeding tips voor nieuwe ouders - Baby Brezza

Tips voor babyvoeding

Er is veel om over na te denken als het gaat om het voeden van je baby. Of je nu moet kiezen tussen borstvoeding of flesvoeding, of welke fles je moet kopen (wist je dat er een miljoen flessen waren voordat je een ouder werd?), het kan allemaal overweldigend zijn. In deze gids zetten we de basisprincipes van babyvoeding op een rijtje om je te helpen het allemaal op een rijtje te zetten. We hopen dat onze richtlijnen, veiligheidstips en andere informatie het voeden van je baby tijdens zijn of haar eerste jaar een beetje makkelijker zullen maken. 


Borstvoeding versus flesvoeding

Een van de eerste keuzes die nieuwe moeders moeten maken is of ze hun baby borst- of flesvoeding willen geven. Moedermelk wordt gemakkelijk opgenomen en verteerd en bevat een hoog gehalte aan voedingsstoffen en natuurlijke antilichamen. De NHS-richtlijnen bevelen borstvoeding aan voor de meeste gezinnen, voor de eerste paar maanden. 


Iedereen is echter anders, en borstvoeding geven is om verschillende redenen niet voor iedereen geschikt. Als u geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding voor uw baby een gezonde optie. Melkpoeder is gemaakt om alle voedingsstoffen te leveren die uw baby nodig heeft. De keuze om uw baby borstvoeding of flesvoeding te geven is een persoonlijke keuze en iets om met uw partner en uw arts te bespreken. 


De juiste fles kiezen

Of u nu alleen flesvoeding geeft, uw baby laat overschakelen op een flesje, de borstvoeding aanvult of uw baby moedermelk uit een flesje geeft, het kiezen van het juiste flesje is essentieel. Er zijn veel opties en het kan verwarrend zijn om een keuze te maken.


Enkele belangrijke kenmerken waar u op moet letten bij het kiezen van een babyfles zijn


  • Brede speen - Een brede speen helpt je baby gemakkelijk over te stappen tussen borst en fles.
  • Antikoliek ontwerp - Gas kan koliek in de hand werken. Een fles met een antikoliek ontwerp helpt voorkomen dat je baby lucht inslikt. 
  • Gemakkelijk schoon te maken - Maak het uzelf gemakkelijk door een fles te kiezen die gemakkelijk schoon te maken is. Een fles met een brede mond en slechts twee onderdelen bespaart u minuten elke keer dat u de fles schoonmaakt en in elkaar zet. 

Een slimme fles keuze is de Baby Brezza Natural-fles. Hij is BPA-vrij en bestaat uit slechts twee onderdelen, dus is hij gemakkelijk schoon te maken, in elkaar te zetten en te gebruiken. Hij heeft een brede, borstachtige speen met het TruFlo® anti-kolieksysteem, zodat je baby melk slikt en geen lucht. En omdat je je hele hand in de ultrabrede mond van de fles kunt steken, kun je de fles met een doekje schoonmaken - een flessenborstel is niet nodig. Deze fles is een geweldig cadeau voor elke nieuwe moeder.


Opwarmen van de fles

Hoewel er geen medische reden is om een flesje met moedermelk of flesvoeding op te warmen voor het voeden, vinden veel baby's het wel lekkerder en het lijkt meer op moedermelk die op lichaamstemperatuur is. Baby's kunnen het troostend vinden, en sommige ouders zeggen dat hun baby's maagpijn hebben nadat ze een koude fles hebben gekregen.  


Er zijn verschillende methoden om flessen met moedermelk en flesvoeding op te warmen:


  • Leg de fles een paar minuten in warm - niet kokend - water. Als de fles warm is, zwenk en meng de fles. Test de temperatuur op uw pols om er zeker van te zijn dat de fles aangenaam warm is. 
  • Houd de afgesloten fles onder warm kraanwater.  Volg dan dezelfde aanwijzingen als hierboven: de fles ronddraaien en de temperatuur testen.

Deze twee methoden zijn prima, maar ze hebben een paar nadelen:


  • Ze kosten veel tijd! Als je baby midden in de nacht huilt en honger heeft, is wachten tot een fles water is opgewarmd net zoiets als toekijken hoe de verf droogt. 
  • De kraanwatermethode verspilt veel water - niet erg milieuvriendelijk! 
  • Als het water te heet is, vernietig je de voedingsstoffen en immuniserende eigenschappen van moedermelk.
  • Gebruik een flessenwarmer. Deze methode is een snelle, gemakkelijke en handige manier om een flesje moedermelk of flesvoeding op te warmen. Traditionele flessenwarmers gebruiken stoom om flessen snel op te warmen. Maar als je moedermelk verwarmt, kun je beter geen traditionele flessenwarmer gebruiken, omdat stoom te heet is voor moedermelk en de voedingsstoffen in je "vloeibare goud" zal beschadigen. Zoek in plaats daarvan een flessenwarmer met een speciale warmte-instelling voor moedermelk. 

Voorzichtig - Niet opwarmen in de magnetron.


Hoewel magnetrons voor veel dingen handig zijn, van het opwarmen van restjes tot het maken van popcorn, moet je ze nooit gebruiken om een flesje flesvoeding of borstmelk op te warmen. Magnetron verwarming is ongelijkmatig, waardoor er "hete plekken" in de inhoud van de fles ontstaan, die de mond van uw baby kunnen verbranden. De hoge hitte van de magnetron kan ook de vitaminen en proteïnen in de moedermelk aantasten. 


Reinigen en steriliseren van de fles

Het immuunsysteem van een baby is nog in ontwikkeling. Daarom is het zo belangrijk dat flessen zorgvuldig worden schoongemaakt en gesteriliseerd. Dit is vooral belangrijk als uw baby te vroeg geboren is, een verzwakt immuunsysteem heeft of ziek is. 


Schoonmaken


Was altijd uw handen voordat u een fles, speen of fleslepel aanraakt. De Centers for Disease Control and Prevention raadt het aan, maar veel drukke ouders slaan het over. Je handen kunnen ziektekiemen overbrengen op de fles die je baby aanraakt of vasthoudt, de speen waar je baby uit drinkt of de flesvoeding wanneer je deze uit de verpakking schept. Als uw baby klaar is met voeden, maak de fles dan zo snel mogelijk schoon. Haal de fles uit elkaar en was alle onderdelen - de fles, de speen, het deksel, de afsluitring, enzovoort - in een heet sopje. Gebruik een flessenborstel, of een doek als u een brede fles hebt zoals de Baby Brezza Natural fles, om alle sporen van melk of flesvoeding die in de fles zijn achtergebleven, weg te schrobben. Spoel na het reinigen alle onderdelen af en laat ze aan de lucht drogen.


Steriliseren


Helaas kunnen water en zeep niet alle ziektekiemen doden die zich nog op de onderdelen van de fles kunnen bevinden. Daarom moet je ze nog steeds steriliseren. Deskundigen raden aan om flessen direct uit de verpakking en na elk gebruik te steriliseren, in ieder geval gedurende de eerste drie maanden van het leven van je baby. Ook de onderdelen van de pomp moet je na elk gebruik steriliseren.


Hier zijn een paar veelgebruikte sterilisatiemethoden:


Koken


Dompel pas gewassen flessen ondersteboven onder in een grote schone pan met water. Zorg ervoor dat het water de flessen bedekt. 

Breng het water aan de kook en laat het vijf minuten koken. Gebruik een tang om de flessen onder het kokende water te duwen zodat alle oppervlakken worden gekookt.

Zet het vuur uit.

Haal de flessen met een tang uit de pan. Zorg ervoor dat u tijdens deze stap geen kokend water morst dat zich in de flessen heeft verzameld

Leg de flessen op een speciale droogmat of rek en laat ze aan de lucht drogen. 

Koken is eenvoudig, maar het is een beetje omslachtig en tijdrovend. En veel nieuwe ouders realiseren zich niet dat flessen die je op een niet-steriele droogmat of droogrek laat drogen, blootstaan aan ziektekiemen. Ja, diezelfde flessen die je net hebt gesteriliseerd, kunnen besmet raken met schadelijke bacteriën die je baby ziek kunnen maken. 


Magnetron


Plaats de flessen halfvol met water in een schone magnetron.

Zet de magnetron één tot twee minuten op hoog.

Verwijder de flessen met ovenwanten om uw handen te beschermen.

Verwijder eventueel resterend water uit de flessen.

Laat de flessen aan de lucht drogen op een speciale droogmat.

Nogmaals, aan de lucht laten drogen is niet de beste manier om ervoor te zorgen dat uw flessen ontsmet blijven tot de volgende voeding van uw baby. 


Elektrische flessensterilisator


Elektrische flessensterilisators helpen bacteriën op afstand te houden door gebruik te maken van stoom. Je hoeft niet langer een grote pan te pakken en te proberen te voorkomen dat je overal kokend water morst. De meeste modellen elektrische flessensterilisators zijn compact, bieden ruimte aan meerdere flessen en staan netjes op je aanrecht. Sommige sterilisators drogen ook automatisch, zodat je geen droogrekje nodig hebt waar bacteriën op kunnen zitten.


Als je een sterilisator gebruikt die de flessen niet droogt, moet je ze nog steeds aan de lucht laten drogen op een niet-steriel droogrek of droogmat, wat het doel van steriliseren ondermijnt.


Bereid babymelk veilig

Als u uw baby flesvoeding geeft, zorg er dan voor dat u de veiligheidsrichtlijnen volgt die worden aanbevolen door de Centers for Disease Control and Prevention, waaronder het grondig wassen van uw handen voordat u de fles, de speen en de fles aanraakt.


Om te voorkomen dat u voortdurend moet graven naar het schepje in uw flesje flesvoeding en mogelijk ziektekiemen van uw hand op de flesvoeding en op uw baby overbrengt, kunt u de Baby Brezza Formula Pro Advanced gebruiken. Dit automaat mengt, verwarmt en geeft op verzoek automatisch flesvoeding of water af, zodat je meteen een flesje kunt maken. Nadat u een busje melkpoeder in de machine hebt gedaan, doseert de machine het poeder naar behoefte. U hoeft de schep of het poeder helemaal niet aan te raken. Bovendien gaat dit veel sneller dan het handmatig mengen en opwarmen van een fles. Met de Formula Pro Advanced maakt u in enkele seconden een warme fles flesvoeding.


Volg de aanwijzingen op het etiket van de fabrikant van de melkpoeder exact 

Flesvoeding moet gemaakt worden met een specifieke poeder/water verhouding. Een fles met te veel water zal verdund zijn en mogelijk niet voldoen aan de voedingsbehoeften van uw baby. Een fles met een te hoge concentratie flesvoeding kan het zich nog ontwikkelende spijsverteringsstelsel en de nieren van uw baby belasten, wat kan leiden tot uitdroging. 


De Formula Pro Advanced biedt een consistente manier om een warme flesvoeding te maken. De machine weegt het poeder eerst af en zorgt zo dat de juiste hoeveelheid melkpoeder wordt meegegeven. Dit is veel nauwkeuriger dan als het met de hand gedaan zou worden. Lees hier meer over de Formula Pro Advanced


Correcte opslag van flesvoeding

Zodra de zuigelingenvoeding is bereid, moet deze volgens de Centers for Disease Control and Prevention binnen een uur na het begin van de voeding en binnen twee uur na de bereiding worden geconsumeerd. Als u bereide babyvoeding op kamertemperatuur laat staan, kan het bederven. Als u het niet binnen die tijd kunt gebruiken, zet het flesje dan in de koelkast en gebruik het binnen 24 uur.


Alle flesvoeding die na het voeden van uw baby in de fles is achtergebleven, moet worden weggegooid. Het speeksel van uw baby en de flesvoeding kunnen samen bacteriën veroorzaken, die uw baby de volgende keer dat u uw baby met die fles voedt, kan binnenkrijgen. 


Leg een voorraad spuugdoekjes aan

Baby's zijn schattig, maar ze zijn wel slordig. Kwijl, spuug en spuug horen bij het leven. Daarom zijn spuugdoekjes een van de meest gebruikte dingen die je nodig hebt voor je kleintje. Zijn dit de meest chique en hightech producten? Nee. Maar wel onmisbaar? Absoluut. En de eerste keer dat je er geen bij de hand hebt als je je baby moet laten boeren, zul je snel doorhebben waarom. Je pas gestoomde trui is gewoon niet bedoeld om te absorberen wat je lieve baby kan uitbraken. 


Je kunt nooit genoeg spuugdoekjes bij de hand hebben. Ze zijn gemaakt om spuug op te zuigen, maar ook om niesjes en voedsel op te vegen, als aankleedkussen te gebruiken en nog veel meer.


Spuugdoekjes moeten:


Absorberend - Moeten alle soorten vocht kunnen absorberen


Duurzaam - Zoek een dikke doek die bestand is tegen vele wasbeurten


Zachte stof - Moet comfortabel zijn voor uw baby en u


Je flessen meenemen.

Ga je een dagje weg? Dan heb je een luiertas nodig met een geïsoleerd vak om je klaargemaakte flessen koel te houden zodat ze vers en veilig blijven. Bij 66 tot 72 graden is verse moedermelk tot 10 uur houdbaar. Doe een ijszak in de zak als het warmer wordt of als je van plan bent langer dan 10 uur weg te blijven. Denk eraan dat de temperatuur in de zak hoger zal zijn dan buiten de zak. 


Neem je flesjes mee? De deskundigen van Enfamil adviseren een tas/koeler temperatuur van 35 tot 40 graden of de flessen moeten binnen twee uur worden gebruikt of weggegooid. 


Het leven wordt ingewikkelder met een baby, maar het wordt ook een stuk leuker. Het voeden van uw baby kan een geweldige band scheppen. En hoewel er veel beslissingen te nemen zijn en het misschien intimiderend lijkt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Vraag zoals altijd uw kinderarts om advies.

Lees ook: Een babyfles maker, het ultieme kraamcadeau voor jonge ouders

flessenwarmer formula pro advanced safe and smart bottle warmer tips

← Volgende blog Vorige blog →