Hoe steriliseer ik babyflessen?

Je hebt waarschijnlijk gelezen dat je babyflessen en kolf-onderdelen moet steriliseren voor het eerste gebruik en daarna ook nog regelmatig. Dus nu vraag je je af, hoe moet ik alles steriliseren? Hoe vaak moet ik babyflessen steriliseren? Is het steriliseren van babyflessen noodzakelijk? En wat is de beste manier om ze te drogen?

Hoe vaak moet ik babyflessen steriliseren?

Babyproducten zoals flessen, bijtspeeltjes, fopspenen en kolfonderdelen moeten dagelijks heet worden gereinigd. En wil je zeker weten dat je flesjes geen ziektekiemen bevatten? Dan is steriliseren aan te raden. Zeker bij te vroeg geboren kindjes en zieke kindjes. Dit is omdat het immuunsysteem van je kindje nog zwak is, vooral wanneer ze jonger zijn. 

Is het steriliseren van babyflessen noodzakelijk?

Desinfecteren is vooral belangrijk wanneer je baby jonger is dan 2 maanden, te vroeg geboren is, of een verzwakt immuunsysteem heeft. Slecht gereinigde babyflessen zullen bacteriën aantrekken die pasgeborenen ziek kunnen maken.

Daarom is het zeker aan te raden om flesjes en kolfonderdelen te steriliseren om zo je baby gezond te houden. Er zijn meerdere manieren om te steriliseren. Hoewel sommige methoden makkelijker of betaalbaarder kunnen zijn, zijn niet alle methoden effectief of snel.

Laten we beginnen met enkele voor- en nadelen van de verschillende manieren voor het steriliseren van flessen en kolfonderdelen. En dan de meest gestelde vraag te beantwoorden: wat is de beste manier om te steriliseren en te drogen?

Steriliseren door flesjes uit te koken

Veel ouders steriliseren babyflessen door ze te koken in kokend water. Waarom babyflessen koken? Je hebt niets speciaals nodig. Pak gewoon een grote pan, doe de babyproducten erin, dek ze helemaal af met water en kook het.

De nadelen? Het kost tijd, is niet altijd effectief en veilig. Het kan lang duren voordat een pan water kookt. Terwijl alles kookt, zullen flessen naar de top drijven, waardoor je ze ondergedompeld moet houden, anders worden ze niet gesteriliseerd. Tot slot is kan het ook gevaarlijk zijn. Je moet heel voorzichtig zijn om het kokende water niet over jezelf te morsen als je alles uit de pan met kokend water haalt. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je geen niet-steriel droogrek of handdoek gebruikt om alles te drogen, anders ondermijn je het hele punt van steriliseren.

Steriliseren met heet water

Ouders steriliseren babyflessen ook met heet water. Het heeft veel van dezelfde voor- en nadelen als het uitkoken van flessen. Specifiek aan de positieve kant, je hebt niets speciaals nodig. Laat gewoon je babyflessen onder heet water lopen in je gootsteen. Deze aanpak kan echter nog langer duren en is niet zo effectief. De reden hiervoor is dat het hete water niet oploopt tot 100°C, wat de temperatuur is die nodig is om 99,9% van de bacteriën te doden. Net zoals bij het koken van de babyflessen, moet je ervoor zorgen dat je een steriel droogrek of handdoek gebruikt voor het drogen.

Steriliseren met een magnetron

Sommige ouders gebruiken ook een magnetron stoomzak om babyflessen te steriliseren. Deze eenvoudige oplossing is iets waar ouders naar grijpen vanwege de eenvoud. Het proces bestaat uit het plaatsen van de babyproducten in de stoomzak, deze in je magnetron plaatsen en het te laten draaien. Het grootste nadeel van deze oplossing is veiligheid. Ouders moeten uiterst voorzichtig zijn bij het openen van de stoomzak omdat deze een grote hoeveelheid stoom zal vrijgeven die gemakkelijk je hand kan verbranden.

Steriliseren met de Baby Brezza sterilizer

De beste manier om te steriliseren is ook de beste manier om te drogen. Gebruik een sterilisator-droger zoals onze Baby Brezza Supersnelle Sterilisator Droger. Het steriliseert en droogt automatisch flessen, pomp-onderdelen en andere accessoires. En dat in slechts 10 minuten!

De Baby Brezza Superfast Sterilizer Dryer is super eenvoudig te gebruiken: zet je babyproducten in het apparaat, druk op één knop, en het steriliseert met natuurlijke stoom. Daarna zal het alle producten drogen. In 10 minuten! Zo heb je gegarandeerd altijd steriele flesjes bij de hand. En je hoeft niet meer bang te zijn dat je gesteriliseerde flessen weer vies worden in een droogrek. De sterilisator-droger houdt alles tot 24 uur steriel zolang je de deksel niet opent. 

Moeten flessen afgewassen worden voor het steriliseren?

Hoewel sterilisatoren, zoals onze Supersnelle Sterilisator en Droger, ziektekiemen doden en flesjes drogen, ze reinigen niet. Je zal nog steeds babyflessen, kolfonderdelen en accessoires moeten wassen voordat je een sterilisator gebruikt. Een goed alternatief hiervoor is de Baby Brezza Flessen Wasser. Deze doet namelijk alles! Wassen, steriliseren én drogen binnen één reinigingsbeurt. 

Kan je alle soorten flessen steriliseren?

Natuurlijk! In onze sterilisatoren passen 4 tot 6 flessen in alle formaten, afhankelijk van het model, en tot 2 sets pomp-onderdelen. 

← Volgende blog Vorige blog →