Gastblog Lena (39): Wat als borstvoeding niet (goed) lukt? – Baby Brezza NL

Gastblog Lena (39): Wat als borstvoeding niet (goed) lukt?

Negen jaar geleden beviel mijn zusje Merel van haar dochter Mia. Het was een droombevalling. Merel had zich met haptonomie voorbereid op een rustige natuurlijke thuisbevalling. En ze kreeg precies wat ze wilde. Alles liep voorspoedig en zacht en Mia kwam gezond ter wereld.

Borstvoeding liep niet goed

Helaas liep de kraamtijd anders. Merel, die normaal al heel gevoelig is voor prikkels en in haar kraamtijd helemaal, werd gek van het gekwebbel en goedbedoeld gemoeder van de kraamhulp. Daarnaast lukt het Mia niet goed om aan te happen. Al snel kreeg Merel tepelkloven, een borstontsteking waardoor het voeden erg pijnlijk was. Al huilend zat ze te voeden. Er kwam een lactatiekundige bij, tepelhoedjes en verzachtende zalf, maar helaas mocht het niet baten. In plaats van de zo gewenste quality time met haar dochtertje waren de voedingsmomenten een kwelling voor Merel.

Flesvoeding als aanvulling

Omdat Mia niet goed genoeg dronk en onvoldoende voeding kreeg, werd er besloten om haar ook flesvoeding te geven. Merel heeft nog 2 maanden lang borstvoeding gegeven, zodat Mia in ieder geval wat borstvoeding binnen kreeg. Daarna heeft ze, met veel verdriet, besloten om helemaal te stoppen. Het werkte gewoon niet.

De geboorte van mijn dochter

Zes jaar later was ik zwanger en ben ik bevallen van een prachtig meisje: Anna. Mijn bevalling was compleet anders dan die van Merel. Anna lag in stuit en wilde niet natuurlijk komen. Bij 42 weken hebben ze haar daarom via een geplande keizersnede gehaald. Ik had graag natuurlijk bevallen, maar het belangrijkste was dat ik een gezond meisje in mijn armen had. Ook ik wilde heel graag borstvoeding geven, dus nog op de uitslaapkamer werd Anna aan mijn borst gelegd. Ik dacht dat Anna goed aanhapte, maar helaas ging dat niet gelijk goed. De 24 uur daarna heb ik haar steeds opnieuw aangelegd, maar mijn voeding kwam onvoldoende op gang en Anna viel steeds verder af. De verpleging adviseerde mij dringend om Anna bijvoeding te geven en om te gaan kolven om de productie op gang te helpen.

Borstvoeding, fles geven en kolven

En zo stonden de daarop volgende weken in het teken van voeden. Anna borstvoeding geven, een flesje moedermelk opwarmen of flesvoeding maken, Anna flesvoeding geven en vervolgens zelf nog weer kolven om de borstvoeding op gang te helpen. En dat dag en nacht… Na een paar weken was ik gesloopt en merkte ik dat het kolven niet baatte en dat mijn productie niet meer werd.

Ze krijgt in ieder geval iets mee

Toen schoten de woorden van Merel van 6 jaar eerder mij door het hoofd: “ik ben zo blij dat ik haar in ieder geval een paar maanden wat borstvoeding en alle goede stoffen die daar inzitten heb kunnen geven”. Daar had zij troost in gevonden. En ik dacht: ze heeft gelijk. Ik besloot te stoppen met het kolven en Anna gewoon te geven wat ik had en dat aan te vullen met flesvoeding. Doordat Anna zo haar buikje lekker vol had, sliep ze bij 10 weken al hele nachten door. Ze was een vrolijke bolle baby en heeft 9 maanden bij mij kunnen drinken. Toen ben ik gestopt, omdat ik zwanger was van mijn jongste dochtertje Saar en mijn productie verder afnam.

Volledig borstvoeding geven

Bij Saar, die via een vaginale bevalling geboren was, ging het voeden gelukkig wel gelijk goed. Ik heb haar even na haar eerste verjaardag borstvoeding gegeven. Na een paar maanden hebben we het wel gecombineerd met flesvoeding op de dagen dat ik werkte, want wat ik kolfde was net niet voldoende. En toen heb ik BabyBrezza ontdekt. Ik kreeg de Formula Pro Advanced cadeau en vond het eerst compleet overbodig. Ik kon toch immers zelf wel een flesje maken met gekookt en koud water? Maar al snel was ik om! Ja, ik kon zelf ook een flesje maken, maar dit was zoooveel makkelijker en sneller! Ik besefte mij dat dit flesvoeding apparaat net zo iets is als een vaatwasser voor de generatie van mijn ouders: die vaat kun je toch net zo goed zelf doen? Ja, tot je eenmaal dat tijdbesparende apparaat gewend bent…

Wees lief voor jezelf

De les die ik geleerd heb en anderen meegeef? Doe wat je hart je ingeeft, doe je best. Maar… lukt het niet of maar deels? Dan is dat ook prima. Ja, borstvoeding geven is het beste voor je kindje, maar het is geen kwestie van goed of slecht. Op flesvoeding zijn ook genoeg kinderen gezond groot geworden. Dus wees lief en zacht voor jezelf en accepteer de hulp en middelen die er zijn om het jou makkelijk te maken. Een kindje krijgen is een les in loslaten en je aanpassen. Probeer het te doen zoals je voor ogen had, maar gaat het anders of werkt het niet? Pas je dan aan en weet dat je je best hebt gedaan en doet. Een uitgeruste relaxte moeder die er voor je is, is het grootste geschenk dat je je kindje kunt geven.

Liefs, Lena

Borstvoeding Flesvoeding

← Volgende blog Vorige blog →