Nachtvoedingen en slaaptekort: deze tips houden je overeind

Ah, de vreugde van het ouderschap! Het knuffelen, de lachjes en... natuurlijk de slapeloze nachten. Hoewel nachtvoedingen en onderbroken slaap je misschien het gevoel geven dat je een wandelende zombie bent, vrees niet! In dit blog delen we praktische tips om nachtvoedingen en slaapgebrek te doorstaan én je het overdag gezellig houdt.

1. Zorg voor een geoptimaliseerde slaapomgeving:

Creëer een slaapvriendelijke omgeving om de kwaliteit van je rust te maximaliseren. Houd de kamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur. Overweeg het gebruik van verduisteringsgordijnen, oordopjes of een witte ruis-machine om verstoringen tot een minimum te beperken. Het investeren in een ondersteunend matras en kussens kan ook wonderen doen voor de kwaliteit van je slaap.

2. Zorg dat je het flesje zo gemaakt hebt

Wanneer je flesvoeding geeft, is het handig om alle benodigde spullen, zoals je babymelk machine, binnen handbereik te hebben. Zet je Formula Pro Advanced of fles verwarmer bijvoorbeeld op je nachtkastje in de slaapkamer of in de babykamer. En zet er alvast een schone fles onder. Dit bespaart je kostbare tijd. Je hoeft zo niet de hele weg naar de keuken af te leggen voor elke nachtvoeding. Het scheelt misschien maar enkele minuut, maar iedere nieuwe ouder weet dat iedere minuut slaap die je kunt krijgen er één is!

Met de alle benodigdheden in de buurt kun je snel een flesje maken en kun je sneller weer terug kunt naar je welverdiende slaap. Helemaal belangrijk als je meer kinderen in je gezin hebt. Hoe sneller jij dat flesje klaar hebt, hoe kleiner de kans is dat de kleine de rest wakker brult!


3. Werk als een team

Bij nachtelijk ouderschap is teamwork essentieel. Verdeel de verantwoordelijkheden en maak een schema dat voor jullie beiden werkt. Overweeg om beurten de nachtvoedingen en het kalmeren van de baby op je te nemen. Op deze manier kan ieder van jullie wat kwaliteitsslaap krijgen, wetende dat je partner het onder controle heeft.


4. Werk aan een bedtijdroutine 

Baby's gedijen goed bij routine. Dat oude idee van 'rust, reinheid en regelmaat' is zo gek nog niet. Een een consistente bedtijdroutine kan wonderen verrichten. Ontwikkel een rustgevend ritueel dat aangeeft dat het tijd is om tot rust te komen, zoals een warm bad, een zachte massage of het voorlezen van een verhaaltje. Door een vertrouwde routine te creëren, help je je kleintje om in slaap te vallen, waardoor de kans op frequente nachtelijke ontwakingen wordt verminderd.


5. Slaap wanneer de baby slaapt

Ja, het is een cliché, maar het is een van de waardevolste adviezen voor nieuwe ouders. Wanneer je baby overdag een dutje doet, grijp dan de gelegenheid aan om zelf ook wat slaap te pakken. Het kan verleidelijk zijn om deze tijd te gebruiken voor huishoudelijke taken of persoonlijke activiteiten, maar slaap moet je hoogste prioriteit zijn. Onthoud dat een uitgeruste ouder beter in staat is om de eisen van het ouderschap aan te kunnen.

6. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is essentieel, vooral tijdens periodes van slaapgebrek. Let op je fysieke en mentale welzijn. Eet voedzame maaltijden, drink voldoende en voeg zachte lichaamsbeweging toe aan je routine. Reserveer tijd voor activiteiten die je vreugde brengen en helpen ontspannen, of het nu gaat om het lezen van een boek, mindfulness beoefenen of bezig zijn met een hobby. Onthoud dat zelfzorg niet egoïstisch is, maar essentieel voor je algehele welzijn. Bedenk dat je baby jouw stress ook voelt. Dus hoe meer jij in balans bent, hoe rustiger je baby ook zal zijn.

7. Zoek ondersteuning

We hebben het al vaker gezegd: aarzel niet om hulp in te schakelen wanneer je het nodig hebt. Vertrouw op familie, vrienden of steungroepen die hulp kunnen bieden, of het nu gaat om een luisterend oor, een helpende hand of een kans om slaap in te halen. Soms kan het delen van je ervaringen en frustraties met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, ongelooflijk geruststellend zijn.


8. Communiceer en toon waardering

Open en eerlijke communicatie is van groot belang tijdens deze uitdagende fase. Uit je gevoelens, zorgen en behoeften naar je partner. Laat hen weten hoezeer je hun steun en begrip waardeert. Kleine gebaren van dankbaarheid kunnen enorm bijdragen aan het versterken van jullie band en elkaar eraan herinneren dat jullie hier samen in zitten.


Het navigeren van nachtvoedingen en slaapgebrek als nieuwe ouders kan moeilijk zijn, maar met de juiste strategieën en een ondersteunende mindset kun je deze fase overleven - en er zelfs van genieten. Onthoud dat het niet eeuwig zal duren en de slapeloze nachten uiteindelijk een vage herinnering zullen worden. Dus omarm de reis, maak het jezelf makkelijk door je flesvoeding apparaat en flesjes klaar te zetten, zorg goed voor jezelf en voor elkaar, en onthoud dat jullie samen deze uitdaging aankunnen.

formula pro advanced tips

← Volgende blog Vorige blog →